Festes i tradicions populars
La primera festa de l’any és la de Sant Antoni que es celebra el 17 de gener. Les actes comencen a les onze amb la missa i la benedicció dels animals. Seguidament es fa la subasta de dolços i pastes típiques del poble.
Un dinar de germanor a base del menjar típic de camp conegut com la Clotxa reuneix als veïns al casal municipal. En acabar una sessió de ball tanca la festa.
La festa de Santa Agueda, a primers de febrer, reuneix a les dones del poble en una jornada molt especial.
Per la segona Pasqua es fa un romiatge fins a l’Ermita de la Font-Calda, patrona de Prat de Comte. Aquest dia es retroben amics i parents. És una tradició molt antiga.
La festa major es celebra el 24 d’agost, en honor a Sant Bartomeu on es porten a terme unes activitats de caràcter tradicional i popular com són les curses que es venen fent a la població des de molt antic i que realitzen a la carretera de l’estació, al carrer Major i a la plaça de l’església, aquestes curses són les següents:
Les curses Pedestres: a la carretera de l’estació, són curses per a totes les edats, i el seu recorregut està adaptat als participants, segons l’edat i el sexe.
La Cursa de pedres té lloc a la plaça i consisteix en què quatre participants han de recollir un total de trenta pedres, d’una en una, col·locades en filera i dipositar-les en un cabàs que hi ha a un extrem de la filera. El primer que acaba, va corrents l’alcalde i li dona la mà, simbolitzant així que la cursa ha acabat.
La cursa dels Ous té lloc al carrer Major, els participants han de córrer amb un ou sobre una cullera de fusta a la boca ,les mans s’han de tenir agafades a l’esquena.
La cursa de Taleques també al carrer Major, els participants es posen dins d’uns sacs anomenats taleques, i se’l subjecten al cos amb un cinturó.
I per acabar, la cursa més popular, la cursa del “Cresol”: consisteix en portar un gresol (llum d’oli) encès, penjat de la bragueta, el primer que arriba amb el llum encès guanya, si s’apaga s’ha d’aturar a encendre’l. Aquesta Cursa està recollida al costumari català de Joan Amades, el qual la cita com a única a Catalunya, i fou declarada d’interès comarcal, aquest any passat.
Al final, l’alcalde de la població, fa l’entrega dels premis, que porta l’agutzil penjats d’una llança, un gall, un conill, i dalt de tot una ceba ben grossa. El Gall i la copa són pel primer de cada especialitat i de cada sexe, la copa més petita i un conill són pel segon, i una ceba pel tercer, per a que li plorin els ulls i l’any vivent s’espavili més.
A mitjans d’octubre, després del Pilar, es celebra la Festa de l’Aiguardent de Prat de Comte. Aquesta celebració va néixer l’any 2001 amb la inauguració de la restauració de l’antiga destil·leria. La destil·leria forma part d’un conjunt d’espais que s’han anat reconstruint i que representen com vivien els avantpassats. En aquest espai els veïns hi feien el seu propi aiguardent després de la verema. Però ja fa més de cent anys que va quedar en desús a conseqüència d’un accident. El forn de pa, un molí d’oli i un molí de blat són les altres equipaments que es conserven a Prat de Comte. Si us animeu a conèixer la festa podreu tastar una amplia varietat d’aiguardents, això si, acompanyats de dolços típics del nostre poble. A més podreu conèixer altres festes dedicades a l’elaboració de licors i podreu provar la Caña galega, la Ratafia catalana, etcètera.
Més informació: www.aiguardent.cat